Paine de casa gustoasa si usor de facut

Paine de casa proaspata

Daca ati mancat macar o data paine de casa din cuptorul bunicilor, din faina macinata la moara din sat, nu cred ca ati uitat gustul inconfundabil. Iti aminteste de vara, de soarele care incalzeste lanul de grau, dar si de mirosul viu al pamantului. Painea de casa pastreaza tot ce este mai bun in bobul de grau, iar cei care o mananca zilnic se pot considera norocosi.

Poate ati auzit sau va amintiti de la biologie ca bobul de grau, de cereale in general, este alcatuit in cea mai mare parte din amidon care are un continut mic de nutrienti necesari organismului. Insa, in centrul semintei este ingropat adanc germenul, cea mai mica parte din bob (2,5%) unde sunt concentrati cei mai valorosi nutrienti, printre care acizi grasi esentiali si tocoferol, o versiune a vitaminei E sub forma de ulei, despre care se spune ca este uleiul tineretii. Capacitatea de a da nastere unei noi plante se gaseste in acest ulei esential.

Atunci cand boabele sunt macinate industrial, acestea sunt decorticate, iar germenul si in special uleiul, sunt inlaturate si folosite in mod curent ca supliment de vitamine pentru hrana vitelor. Puteti gasi totusi producatori care fabrica ulei presat la rece din germeni de cereale (grau, porumb, etc.). Acesta are proprietati de tonifiere si regenerare, fiind foarte bogat în Provitamina A și Vitamina E, cu o actiune recunoscuta de antiîmbatranire si protejeaza pielea de radicalii liberi.

Paine de casa bunica

Si daca tot stim acum ce se intampla cu bobul de grau, ce-ar fi sa incercam sa ne intoarcem la o paine de casa de la origini? Cand strabunicii nostri isi faceau malaiul si faina la moara din sat doar pentru cateva zile, pentru ca stiau ca faina rancezeste repede din cauza uleiului din bob si pentru ca painea si mamaliga facute din faina proaspata aveau alt gust.

Puteti sa credeti ca exista mori de bucatarie de capacitate mica care ne-ar permite sa mancam painea cea de toate zilele ca pe vremuri? Le gasiti la Moara de Cereale.

Acum avem faina, avem ulei extravirgin din porumb sau grau de la Vegis, ce-ar fi sa purcedem sa ne facem si o painita buna? Putem alege o masina de facut paine care ne permite sa mancam paine calda cand ajungem acasa, tot ceea ce trebuie sa facem este sa punem ingredientele sanatoase cand plecam dimineata. Programam si painea e gata la ora la care dorim. Modelul de masina de paine pe care il recomandam este un Tefal pe care il gasiti aici.

Si daca mai adaugam si ceva seminte, atunci vom sti sigur ca am facut ceva esential pentru noi si pentru sanatatea noastra.

Ce ingrediente avem nevoie pentru o paine de casa de 1 kg?

  • ulei: 2 sau 3 linguri
  • apa calda: 450 ml
  • sare: 2 lingurite
  • zahar: 1 lingurita
  • faina: 700 gr
  • drojdie uscata: 1.5 lingurite
  • seminte: dupa plac (optional)

Nu ne ramane decat sa ne pastram obiceiul si avem paine de casa proaspata oricand dorim.

Surse foto 1, 2.

1 Comment

  1. […] cu o lingura de smantana sau cu cateva crutoane de paine facuta in casa cu masina de paine (ai vazut reteta?) si bineinteles, pentru un plus de savoare, stropita cu cateva picaturi de ulei de germeni de […]

Lasă un răspuns